برای آن که بتوانیم از اجاره کارت بازرگانی سخن بگوییم، ابتدا میبایست بدانیم کارت بازرگانی چیست؟ و در ادامه به اجاره کارت بازرگانی میپردازیم. کارت بازرگانی مجوزی است که به دارندهی خود اختیار فعالیت در زمینهی واردات و صادرات کالا را میدهد. بنابراین برای یک فعال تجاری اعم از اینکه شخص حقیقی یا حقوقی باشد، ضروری است که برای تهیهی کارت بازرگانی اقدام نماید. مدت اعتبار این کارت بر حسب درخواست متقاضی یک تا پنج سال است که اگر توسط وزارت بازرگانی تایید شود، معتبر خواهد بود.رت در دنیای امروز، بر خلاف گذشته، مستلزم دریافت انواع مجوزهای دولتی بوده و بدون دریافت این مجوزها، افراد، امکان انجام فعالیت تجاری مد نظر خود را نداشته و در صورت انجام، مشمول جریمه ها و مجازات های قانونی می شوند.
یکی از مجوزهایی که جهت انجام تجارت خارجی، اعم از صادرات و واردات، مورد نیاز بوده، کارت بازرگانی می باشد. این کارت، از طریق سامانه جامع تجارت ایران و سایت اتاق بازرگانی، قابل دریافت بوده و از اعتبار یک تا پنج ساله، برخوردار می باشد. بنابراین، پس از پایان این مدت، دارنده، باید برای تمدید کارت بازرگانی خود، اقدام نماید.
شرایط دریافت کارت بازرگانی، در آيين نامه اجرايی قانون مقررات صادرات و واردات، مصوب 1373، مشخص شده و به منظور حمایت از صادرکنندگان و واردکنندگان، تا حد امکان نیز تسهیل گردیده است. حداقل سن 18 سال، دارا بودن کارت پایان خدمت، داشتن تحصیات دانشگاهی یا حداقل سه سال سابقه فعالیت تجاری و نداشتن سوء سابقه کیفری، از شرایط دریافت این کارت می باشد.
اما، علی رغم شرایط آسان دریافت کارت بازرگانی، در سال های اخیر، باز هم عده قابل توجهی از تجار، ترجیح داده تا به جای اقدام برای دریافت این کارت، از کارت بازرگانی اشخاص دیگر، استفاده کنند. بنابراین، این سوال مطرح می گردد که چرا علی رغم، آسان بودن شرایط، باز هم بسیاری از واردکنندگان و صادرکنندگان، مشتاق اجاره کارت بازرگانی و پرداخت قیمت کارت اجاره ای می باشند؟
در پاسخ به این سوال، باید گفت که تمایل صادرکنندگان و وارد کنندگان، برای اجاره کارت بازرگانی و استفاده از کارت اشخاص دیگریا به عبارتی اجاره کارت بازرگانی، نه به دلیل دشواری اخذ این کارت، بلکه به دلیل فرار از مالیات ها و سایر عوارض قانونی می باشد.
با این توضیح، که برابر قوانین کشور ما، صادرکنندگان و واردکنندگان، ملزم به پرداخت حقوقی، همچون 9 درصد مالیات ارزش افزوده و عوارض گمرکی، بر مبنای ارزش کالای وارداتی یا صادراتی خود بوده که با توجه به حجم بالای کالاهای صادراتی و وارداتی، مبلغ قابل توجهی می باشد.
به منظور فرار از این تعهدات مالی، بسیاری از تجار، اقدام به اجاره کارت بازرگانی، با پرداخت قیمت کارت اجاره ای کرده و با استفاده از این کارت ها، برای واردات و صادرات، بدون پرداخت مالیات و عوارض صاردات و واردات، اقدام می کنند. چرا که، پرداخت کننده حقوق مالی تعلق گرفته به صادرات و واردات، اعم از حقوق گمرکی و مالیات، دارنده کارت بازرگانی است که نام وی به عنوان واردکننده یا صادرکننده، به ثبت رسیده و نه واردکننده یا صادرکننده واقعی کالا.
با توجه به توضیحات فوق، در پاسخ به این سوال که اجاره کارت بازرگانی چیست، باید گفت، کارت بازرگانی اجاره ای یا اجاره کارت بازرگانی، یک کارت بازرگانی است که متعلق به صادرکننده یا واردکننده واقعی نبوده و به شخص دیگری، تعلق دارد اجاره کارت بازرگانی می گویند. این کارت، با پرداخت قیمت کارت اجاره ای، از سوی صادرکننده یا واردکننده، به دارنده کارت، از وی دریافت شده و گیرنده کارت، بی آنکه نیاز به پرداخت عوارض و مالیات گمرکی داشته باشد، با اجاره کارت بازرگانی، برای واردات یا صادرات، اقدام می کند.
لازم به ذکر است که به دلیل اینکه اجاره کارت بازرگانی، به فرار مالیاتی و وقوع سایر جرایم مالی بسیاری از واردکنندگان و صادر کنندگان، منتهی شده و درآمدهای دولت در این بخش را به میزان قابل توجهی کاهش داده، در سال های اخیر، قوانین متعددی به تصویب رسیده که با جرم انگاری اجاره کارت بازرگانی، راه های استفاده از این کارت را تا حد امکان مسدود کرده اند. در بخش پایانی مقاله، در مورد جرایم کارت بازرگانی، صحبت خواهیم کرد.
شرایط دریافت کارت بازرگانی
هر شخص حقیقی میتواند با طی کردن فرایندی نسبتا راحت کارت بازرگانی دریافت کند. مدارک مورد نیاز برای دریافت کارت بازرگانی طبق مادهی 2 آیین نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات شامل موارد زیر است:
- داشتن حداقل سن 21 سال تمام
- داشتن برگهی پايان خدمت نظام وظيفه يا برگهی معافيت براي آقايان
- داشتن سه سال سابقهی فعاليت تجاري يا توليدي با تاييد دو نفر از دارندگان كارت بازرگاني يا ارائهی مدارك دانشگاهي يا داشتن مجوز توليد از يكي از وزارتخانههاي توليدي.
- داشتن محل كسب متناسب با رشتهی فعاليت، اعم از ملكي يا استيجاري
- داشتن دفاتر قانوني و ارائه اظهارنامهی ثبتي
- داشتن حساب جاري در يكي از بانكهاي داخلي
- عدم اشتغال تمام وقت و رابطهی استخدامي با وزارتخانهها و سازمانهاي دولتي و قواي سه گانه
- عدم ورشكستگي به تقصير و تقلب
پس از ارائهی مدارک حداکثر ۲۰ روز طول میکشد تا کارت بازرگانی صادر شود. این مراحل بسیار ساده است است و برای هر شخصی که بخواهد به فعالیت تجاری در زمینهی صادرات و واردات مشغول شود، امکان پذیر است.
نحوه صدور کارت بازرگانی اجاره ای
اجاره کارت بازرگانی یا کارت بازرگانی اجاره ای برای اشخاصی که می خواهند بدون داشتن کارت بازرگانی ثابت، نسبت به انجام صادرات اقدام کنند صادر می شود. اصولاً اقدام به امر صادرات و واردات اجناس به صورت تجاری طبق ماده 3 قطبق ماده 3 قانون مذکور کارت بازرگانی توسط اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران صادر می گردد. مطابق با این ماده، مراحل صدور کارت بازرگانی و باید به تایید وزارت بازرگانی برسد. وزارت بازرگانی در سال 1390 با وزارت صنایع و معادن ادغام شد و از ترکیب این دو وزارت صنعت، معدن و تجارت به وجود آمد.
کارت بازرگانی اجاره ای یا کارت بازرگانی اجاره ای اشاره به مواردی دارد که ارائه دهنده یک کالا بدون داشتن کارت بازرگانی بخواهد به صادرات آن بپردازد. اگر کسی شرایط لازم برای دریافت کارت بازرگانی را نداشته و یا به هر دلیل دیگری مایل به دریافت کارت بازرگانی نباشد، می توانند به تهیه کارت بازرگانی اجاره ای اقدام کند. این کار باید در ضمن قراردادی میان طرفین برای اجاره کارت بازرگانی اجاره ای انجام گیرد
پس اجاره کارت بازرگانی به چه منظور انجام می شود؟
معمولاً انگیزهی اصلی کسانیکه مبادرت به اجارهکارت بازرگانی مینمایند، فرار از مالیات است. طبق قوانین مالیاتی تاجران میبایست ۹ درصد از ارزش کالایی که به کشور وارد میکنند را تحت عنوان مالیات به کشور پرداخت نمایند. علاوه بر این، برای تعویض کارت بازرگانی نیاز است یک درصد از قیمت فروش کالا توسط تاجر به اتاق بازرگانی پرداخته شود. در صادرات نیز تاجر موظف است میزان ارزی را که دریافت کرده است، به سامانهی نیما بازگرداند. و دلیل مهم دیگر این است که یک درصد از فروش هم برای تمدید کارت بازرگانی دریافت میشود؛ جدای از اینکه واردکننده سود کرده باشد یا زیان. بهعنوانمثال اگر یک مجموعه، فروشی ۲۰۰ میلیاردتومانی داشته باشد باید یک درصد از فروش خود را (۲ میلیارد تومان) پرداخت کند تا بتواند کارت بازرگانی خود را تمدید کند. این موضوع در حالی است که ممکن است این مجموعه یک زیان ۳۰ میلیاردی را متحمل شده باشد. پس فرار مالیاتی مهمترین انگیزه برخی فعالان برای چنین استفاده غیرقانونی از کارت بازرگانی دیگران است.
دورزدن قوانین گمرکی: یکی دیگر دلایل استفاده از کارتهای اجارهای دورزدن قوانین گمرکی در حوزه واردات و صادرات است. بهعنوانمثال در حوزه واردات در پرداخت حقوق و عوار ض گمرکی حقوق دولت تضییع میشود. پس این اقدام برای سودآوری بیشتر و با تخلفات گمرکی در اسناد گمرکی صورت میگیرد؛ بدون اینکه چنین اقدامی در قسمت بازبینی گمرکات قابل ردیابی باشد.
رفع تعهد ارزی: در حوزه صادرات جهت فرار از رفع تعهدات ارز حاصل از صادرات و عدم برگشت ارز به سیستم بانکی کشور، برخی بازرگانان متأسفانه از کارتهای بازرگانی اجارهای استفاده میکنند.
صاحبان کارتها است که از همه چیز بی خبرند.
افرادی که به دنبال سود بیشتر در معاملات تجاری خود هستند، علاقهای به پرداخت مالیات و بازگرداندن ارز ندارند، به همین جهت مبادرت به اجاره کارت بازرگانی مینمایند و مسئولیت پرداخت مالیات را به گردن صاحب کارت میاندازند.
معمولا افراد ساده و ضعیف از لحاظ مالی خصوصاً افراد ساکن در مناطق مرزی و افراد ساکن در مناطق محروم، قربانی شرکتهایی میشوند که میخواهند مبادرت به فرار مالیاتی نمایند. این شرکتها به این افراد وعدهی سودهای میلیونی میدهند و از آنها میخواهند که کارت بازرگانی تهیه کنند و به آن ها اجاره دهند یا این که در ازای مبلغی ناچیز از آنها کارت بازرگانی اجاره میکنند.
در نهایت این شرکتها با استفاده از کارت بازرگانی این اشخاص مبادرت به صادرات و واردات در ابعاد کلان مینمایند و سودهای میلیاردی به جیب میزنند در حالی که تمامی مسئولیتهای مالیاتی و تجاری برعهدهی چرا از کارت بازرگانی اجاره ای یا اجاره کارت بازرگانی استفاده میشود؟
در اینجا به بررسی مواردی میپردازیم که ممکن است باعث افزایش استفاده غیرقانونی از کارت بازرگانی شده باشد.
مدارک کارت بازرگانی اجاره ای یا اجاره کارت بازرگانی
برای کارت بازرگانی اجاره ای باید به اتاق بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت مراجعه کرد. دارا بودن مدارک زیر جهت تحویل به اداره مذکور ضروری است:
- برگه رونوشت اظهارنامه ثبت نام که به تایید اداره ثبت شرکت ها رسیده باشد. برای این کار علاوه بر مراجعه به اداره ثبت شرکت ها می توانید به سامانه اینترنتی اداره ثبت نام وارد شده و به صورت آنلاین اظهارنامه ثبت نام برای کارت بازرگانی تجاری را تکمیل کنید.
- برگه اصل گواهی عدم سوء میشینه که از تاریخ صدور آن بیشتر از شش ماه نگذشته باشد. گواهی عدم سوء پیشینه را نیز می توان با مراجعه به سامانه خدمات الکترونیکی قوه قضاییه دریافت کرد.
- اصل مفاصا حساب مالیاتی مبنی بر بلامانع بودن صدور کارت بازرگانی مطابق با ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم.
- کارت ملی و رونوشت از دو روی آن.
- ارائه اصل و رونوشت از مدرک تحصیلی معتبر (دیپلم و بالاتر.)
- سه قطعه عکس پرسنلی سه در چهار.
- اصل گواهی بانک در مورد تایید حساب جاری و حسن اعتبار در بانک به نام درخواست کننده کارت بازرگانی.
- ارائه اصل و رونوشت مدرک تولیدی معتبر از یکی از وزارتخانه های صنعت، معدن و تجارت، وزارت نفت و یا یکی دیگر از وزارتخانه های تولید.
- ارائه اصل مدرک و رونوشت از کد اقتصادی جدید و یا ارائه تاییدیه پیش ثبت نام برای دریافت کد اقتصادی در سامانه gov.ir.
- اصل و کپی سند مالکیت شش دانگ و یا اجاره نامه به نشانی محل دفتر متقاضی.
- حذف کارت بازرگانی اجاره ای یا اجاره کارت بازرگانی
- در دی ماه سال ۱۴۰۰ وزارت صنعت، معدن و تجارت از کارت بازرگانی هوشمند رونمایی کرد. وزارت مذکور یکی از اهداف صدور کارت بازرگانی هوشمند را مقابله با کارت بازرگانی اجاره ای عنوان نمود. با این وجود باید خاطر نشان کرد که از منظر حقوقی اشکالی ندارند کسی که دارای کارت بازرگانی است، این کارت را به دیگری اجاره دهد. در نتیجه در حال حاضر استفاده از کارت بازرگانی اجاره ای با مشکلاتی همراه شده است. استفاده از کارت بازرگانی اجاره ای معمولاً برای انجام صادرات کالا انجام می گیرد و مدت آن معمولاً یک ساله است. برای دریافت کارت بازرگانی اجاره ای نیازی به حضور در دفاتر ثبت اسناد و املاک نیست. حتی به صورت دست نویس می توان قرارداد کارت بازرگانی اجاره ای را منعقد کرد.
· مالیات کارت بازرگانی اجاره ای یا اجاره کارت بازرگانی
مالیات کارت بازرگانی اجاره ای به حساب کسی که کارت بازرگانی به نام وی است باید پرداخت شود. البته ممکن است طرفین در ضمن قرارداد تعیین کنند که هزینه های گمرکی و عوارض مالیاتی، توسط کسی که کارت بازرگانی اجاره ای را اجاره می کند پرداخت گردد. دارنده کارت بازرگانی باید هر ساله اظهارنامه مالیاتی خود را در سامانه امور مالیاتی کشور تکمیل کند و مطابق با آن مالیات قابل پرداخت توسط او تعیین می شود. به طور کلی اتاق بازرگانی اداره صنعت، معدن و تجارت که مرجع صادرکننده کارت بازرگانی است، مالک کارت بازرگانی اجاره ای را به عنوان مسئول پرداخت مالیات، عوارض گمرکی و دیگر هزینه های دریافت شده برای صادرات کالا است.
قیمت کارت بازرگانی اجاره ای
قیمت کارت بازرگانی اجاره ای یا اجاره کارت بازرگانی بستگی به توافق طرفین دارد. مطابق با ماده ۱۰ قانون مدنی، اصل بر آزادی قرارداد هاست و طرفین می توانند نسبت به قیمت کارت بازرگانی اجاره ای یا اجاره کارت بازرگانی و شیوه پرداخت آن با هم توافق کنند. معمولاً قیمت کارت بازرگانی اجاره ای به دو صورت اسمی و درصدی تعیین می شود. منظور از قیمت اسمی کارت بازرگانی اجاره ای آن است که دارنده کارت آن را در مدت معینی به شخص صادرکننده اجاره دهد و در ازای آن مبلغ پول خاصی مثلاً ده سکه طلا دریافت کند. شیوه نسبی تعیین قیمت کارت بازرگانی اجاره ای نیز به این صورت است که طرفین توافق می کنند که درصدی از سود صادراتی که با کارت بازرگانی اجاره ای یا اجاره کارت بازرگانی مزبور انجام می شود، به اجاره دهنده کارت تعلق گیرد.
چرا کارت بازرگانی خود را اجاره ندهیم؟
اجارهدادن کارت بازرگانی خود به دیگران یا شرکتها ممکن است باعث بروز مشکلات قانونی، امنیتی و مدیریتی شود. در این قسمت به مشکلاتی که ممکن است با اجارهدادن این کارت برایتان پیش بیاید اشاره میکنیم:
قانونی نبودن: اجارهدادن کارت بازرگانی به شخص دیگر مخالف قوانین و مقررات کشور ایران است و انجام این کار پیگرد قانونی برای شخص دارد.
خطرات امنیتی: با اجارهدادن کارت بازرگانی به شخص مقابل دسترسی کامل به اطلاعات محرمانه و حساس کسبوکارتان را میدهید. این اطلاعات میتواند شامل: اطلاعات مالی، مشتریان، تأمینکنندگان و سایر جزئیات باشد. همچنین، این امر میتواند به سرقت هویت، تقلب مالی و سوءاستفاده از اطلاعات شخصی و حریم خصوصی شما منجر شود.
خدشهدار شدن اعتبار: اجارهدادن کارت بازرگانی به شخصی دیگر ممکن است باعث خدشهدار شدن اعتبار شما در صنعت و بازار شود. احتمالاً بعد از وقوع این اتفاق افراد و شرکتها به شما بهعنوان یک شریک تجاری قابلاعتماد نگاه نخواهند کرد و این ممکن است به ازدستدادن سفارشات و معاملات مهم شما منجر شود.
چرا از کارت بازرگانی اجاره ای استفاده میشود؟
کارت بازرگانی یکی از مدارک مهم در صادرات و واردات کالا است و از اهمیت بالایی در این فرایند محسوب میشود. به دلیل اهمیت بالای این کارت صدور آن کارت راحتی نیست. در این قسمت به عواملی میپردازیم که باعث استفاده غیرقانونی از کارت بازرگانی شده است.
اجاره کارت بازرگانی به منظور فرار از مالیت سنگینکارت بازرگانی: مالیاتهای سنگین یکی از دلایل مهم برای استفاده از کارت بازرگانی اجارهای است. هنگام ورود کالا ازطرف واردکننده ۹ درصد مالیات بر ارزشافزوده دریافت میشود و در ضمن یک درصد از فروش برای تمدید کارت بازرگانی باید پرداخت شود که این وضعیت مستقل از سود یا زیان واردکننده است.
بهعنوانمثال، اگر یک شرکت یا فروشگاهی فروش ۲۰۰ میلیاردتومانی داشته باشد، باید ۲ میلیارد تومان (یک درصد از فروش) را برای تمدید کارت بازرگانی خودپرداخت کند، حتی اگر به میزان ۳۰ میلیارد تومان زیان دیده باشد این مبلغ را باید پرداخت نماید. فرار مالیاتی از عوامل اصلی استفاده از کارت بازرگانی اجارهای است.
اجاره کارت بازرگانی به منظور دورزدن قوانین گمرکی: دومین دلیل برای استفاده از کارت بازرگانی اجارهای دور زدن قوانین گمرکی در حوزه واردات و صادرات است. برای مثال در حوزه واردات حقوق و عوارض گمرکی کمتر میشود، در نهایت این اقدام منجر به سودآوری بیشتر در تجارت میشود. علاوه بر این در قسمت گمرک قابل ردیابی نیست و همین عامل باعث استفاده از کارت بازرگانی اجارهای شده است.
اجاره کارت بازرگانی به منظور رفع تعهد ارزی: برخی از بازرگان که در حوزه صادرات کالا هستند برای فرار از رفع تعهدات ارزی حاصل از صادرات و عدم برگشت ارز به سیستم بانکی کشور از کارتهای بازرگانی اجارهای استفاده میکنند. پیشنهاد میشود .
هزینه کارت بازرگانی اجاره ای چقدر است؟
حال سوالی که مطرح است این است که اجاره کارت بازرگانی چقدر می باشد؟
در حال حاضر، درآمد حاصل از استفاده کارتهای بازرگانی اجارهای به طور قابلتوجهی کاهشیافته است. قبلاً، هزینه استفاده از این کارتها حدود ۵۰ تا ۶۰ میلیون تومان بود، اما اکنون به کمتر از ۱ میلیون تومان رسیده است. البته این ارقام تقریبی هستند، اما نشانگر کاهش قوی تقاضا برای استفاده از این کارتهای اجارهای است. لازم به ذکر است که جریمههای سنگین و سختگیریهای زیاد باعث شده از نوع کارتهای اجاره ای کمتر استفاده شود.
آیا اجاره کارت بازرگانی قانونی است؟
خیر، همانطور که قبلاً گفتیم واگذاری یا حق استفاده غیرقانونی از کارت بازرگانی به هر عنوانی مانند: اجاره، فروش، عقد قرارداد، صلح، اقرارنامه، وکالت و غیره، غیرقانونی است و بهعنوان یک جرم برای طرفین شناخته میشود.پس اجاره کارت بازرگانی قانونی نمی باشد.
جریمه کارت بازرگانی چیست؟
باتوجهبه اینکه استفاده از کارت بازرگانی اجارهای جرم است و استفاده از آن ضرر زیادی به تجار میرساند کسانی که مرتکب این کار شوند به مجازات درجه شش در بند 7 ماده 69 محکوم میشوند. لازم به ذکر است، طبق این قانون هر یک از طرفین باید 200 میلیون ریال تا 500 میلیون ریال پرداخت کنند. بهعلاوه، کارت بازرگانی شخص باطل میشود و در صورت تکرار مجدد به ۶ ماه حبس محکوم میشود.
اهمیت و مزایای دریافت کارت بازرگانی
- عضویت در اتاق بازرگانی
- انجام صادرات و واردات کالا به صورت تجاری
- صادرات و واردات کالا از منطقه آزاد
- انجام حق العمل کاری(ترخیص کاری) در گمرک
- ثبت سفارش و ترخیص کالا
- ثبت نام تجاری لاتین
- ارتباط با بازرگانان خارجی
- شرکت در نمایشگاههای ملی و بین المللی
- صدور گواهی مبدأ
- صدور ویزای تجاری
- ثبت نام تجاری در خدمات صادرات
- مبادله اطلاعات تجاری در سطح جهان
- شناخته شدن به عنوان یک تاجر برای اشخاص حقیقی
دلایل افزایش اجاره کارت بازرگانی
اجاره کارت بازرگانی برای فرار از مالیات
هنگام ورود کالا ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده از واردکننده دریافت شده و همچنین 1 درصد از فروش جهت تمدید کارت بازرگانی گرفته میشود؛ حال چه واردکننده سود کرده باشد چه ضرر. مثلاً اگر کسی، فروشی 300 میلیاردتومانی داشته باشد باید 1 درصد از فروش خود، یعنی 3 میلیاردتومان پرداخت کند تا کارت بازرگانیاش تمدید شود. در حالی که ممکن است این تاجر یک ضرر 40 میلیاردتومانی را در این تجارت متحمل شده باشد!
جریمه و مخاطرات اجاره کارت بازرگانی چیست؟
این اقدام نوعی از فرار مالیاتی به شمار رفته و کسانی که مرتکب این عمل شوند به مجازات درجه 6 بند ۷ ماده ۲۷۴ اصلاحیه قانون مالیاتهای مستقیم محکوم خواهند شد.
چرا نباید اقدام به اجاره کارت بازرگانی خود به دیگران کنیم؟
اجارهدادن کارت بازرگانی خود به دیگران یا شرکتها ممکن است باعث ایجاد مشکلات امنیتی، قانونی و مدیریتی شود.
- غیر قانونی بودن
اجاره دادن کارت بازرگانی مخالف قوانین کشور بوده و انجام آن پیگرد قانونی دارد.
- خطرات امنیتی
با این کار شما دسترسی کامل به اطلاعات محرمانه و حساس کسبوکارتان را به دیگران خواهید داد. اطلاعات مالی، مشتریان، تأمینکنندگان و…، جزو اطلاعات حساس شما هستند. حتی ممکن است هویت شما سرقت شده، و تقلب مالی و سوءاستفاده از اطلاعات شخصی دامنگیر شما گردد.
- خدشهدار شدن اعتبار در صورت اجاره کارت بازرگانی
این کار ممکن است موجب خدشهدار شدن اعتبار شما در بازار شود. افراد و شرکتها به شما اعتماد نخواهند کرد و این در نهایت به ازدستدادن سفارشات و معاملات مهم شما منجر خواهد شد.
بنابراین بهتر است که برای انجام صادرات و واردات کالا به صورت قانونی عمل نموده و یک کارت بازرگانی دریافت نمایید. نکات حائز اهمیت در رابطه با دریافت کارت بازرگانی عبارتند از:
- هر شخص اعم از حقیقی و یا حقوقی فقط میتواند یک کارت بارگانی دریافت کند.
- برای دریافت کارت بازرگانی با توجه به آدرس ملک از اتاق بازرگانی آن استان باید اقدام شود.
- پرداخت هزینه حق عضویت به صورت سالانه است.
- برای اشخاص متقاضی واردات مواد اولیه، ارایه پروانه بهرهبرداری و مجوز تولید الزامی میباشد.
قوانین اجاره کارت بازرگانی
- اصلاحیهی ماده 10 آیین نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات مصوب سال ۹۷.
پس از مدتی که تخلفات با استفاده از اجاره کارت بازرگانی شدت گرفت، اتاق بازرگانی برای این که از این اتفاق جلوگیری نماید، یک سری محدودیت برای استفاده از کارتهای بازرگانی اعمال کرد که در تبصرهی ۳ بند ۲ اصلاح ماده ۱۰ آیین نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات مصوب ۹۷ آمده است. طبق این اصلاحیه سقف مجاز واردات برای دارندهی کارت بازرگانی در یک سال اول ۵۰۰ هزار دلار میبود. این مبلغ در سال دوم به دو میلیون دلار میرسید و پس از سال سوم شخص میتوانست در صورت مثبت بودن ارزیابی عملکرد، بدون رعایت محدودیت سقف ارزش مبادرت به واردات نماید. در کنار این محدودیت، شرط دیگر افزایش سقف مجاز واردات خوش حسابی دارندهی کارت بازرگانی بود.
با وجود سختگیریهای اتاق بازرگانی، اجاره کارت بازرگانی منسوخ نشد و همچنان افراد سودجو با کارتهای بازرگانی مختلف اقدام به کسب سودهای کلان میکردند و بدهیهای مالیاتی بر عهدهی قربانیان باقی میماند. به همین علت دادستانی کل کشور در این امر مداخله نمود و واگذار کردن کارت بازرگانی به غیر، تحت هر عنوان ممنوع اعلام شد
. آیا درآمد اجاره کارت دادن کارت بازرگانی خوب است؟
همانطور که گفته شد، اخیرا با تغییر قوانین گمرکی بازار افراد فعال در زمینه اجاره انواع کارت بازرگانی هم کساد شده است. یعنی هزینه های مربوط به اجاره کارت پایین آمده و افراد نمی توانند به درآمد مطلوبی در این زمینه دسترسی پیدا نمایند. پس به صورت عمومی، اجاره این کارت بازدهی مطلوبی را به همراه ندارد.
2. جرم انگاری اجاره کارت بازرگانی در اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم
دادستانی بیان کرد که این عمل را مصداق معاونت در جرم قاچاق میداند. طبق این موضوع چنانچه دفاتر اسناد رسمی اقدام به ثبت نقل و انتقالات کارتهای بازرگانی نمایند، مجرم میباشند. همچنین موسساتی که در خصوص کارتهای بازرگانی مشاوره میدهند در صورت معرفی افراد اجاره دهنده و افراد اجاره کنندهی این کارتها نیز مجرم شناخته میشوند.
در مورد این جرم در بند ۷ مادهی ۲۷۴ اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم آمده است که کسانی که به منظور فرار مالیاتی مرتکب این جرم شوند، به مجازات درجه شش محکوم میشوند. علاوه بر این مرتکبین ملزم میشوند:
- مالیات و عوارض کالایی که وارد کشور کردهاند را بپردازند.
- به خاطر فرار مالیاتی ملزم به پرداخت جریمه نقدی میشوند.
- ضرر و زیان وارده به دولت را نیز میبایست جبران نمایند.
همچنین در تبصرهی ۴ اصلاحیهی ماده 10 آیین نامهی اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات آمده است که “دارندگان کارت بازرگانی حق واگذاری آن به غیر برای واردات را ندارند. در صورت احراز واگذاری کارت، اتاقهای بازرگانی و صنایع و معادن و کشاورزی ایران و تعاون ایران و وزارت صنعت، معدن و تجارت میتوانند نسبت به تعلیق و یا ابطال کارت اقدام نمایند.”
صادرات و واردات با اجاره کارت بازرگانی
همانطور که در قسمت های قبل تر هم به این مسئله مهم اشاره کردیم، اجاره کارت بازرگانی با هدف صادرات یا واردات یک کالای خاص دنبال می شود. در حالت عادی، متقاضیان فعالیت در دنیای تجارت هم باید هزینه های گمرکی را پرداخت نمایند و هم باید بر اساس میزان سود خود نسبت به پرداخت مالیات اقدام کنند. این در حالی است که برخی از آنان با هدف دریافت سود بیشتر تکنیک های خاصی را برای واردات کالا های مختلف مورد استفاده قرار می دهند.
صادرات و واردات کارت های بازرگانی
اجاره کارت بازرگانی پروسه ای حساس است که با استفاده از آن، یک نفر به صورت قانونی و در دفاتر ثبت اسناد رسمی نسبت به دریافت وکالت از شخص دارنده کارت اقدام می کند. با دنبال کردن این پروسه، افراد می توانند نسبت به صادرات یا واردات کالا های مختلف در چارچوب قوانین ایران اقدام نمایند. این مسئله مشکلات جدی را برای شخص اجاره دهنده ایجاد خواهد کرد. پس به شما توصیه می شود تا تحت هیچ شرایطی نسبت به اجاره دادن یا اجاره کردن انواع کارت بازرگانی اقدام نکنید.
2. جرم انگاری اجاره کارت بازرگانی در اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم
دادستانی بیان کرد که این عمل را مصداق معاونت در جرم قاچاق میداند. طبق این موضوع چنانچه دفاتر اسناد رسمی اقدام به ثبت نقل و انتقالات کارتهای بازرگانی نمایند، مجرم میباشند. همچنین موسساتی که در خصوص کارتهای بازرگانی مشاوره میدهند در صورت معرفی افراد اجاره دهنده و افراد اجاره کنندهی این کارتها نیز مجرم شناخته میشوند.
در مورد این جرم در بند ۷ مادهی ۲۷۴ اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم آمده است که کسانی که به منظور فرار مالیاتی مرتکب این جرم شوند، به مجازات درجه شش محکوم میشوند. علاوه بر این مرتکبین ملزم میشوند:
- مالیات و عوارض کالایی که وارد کشور کردهاند را بپردازند.
- به خاطر فرار مالیاتی ملزم به پرداخت جریمه نقدی میشوند.
- ضرر و زیان وارده به دولت را نیز میبایست جبران نمایند.
همچنین در تبصرهی ۴ اصلاحیهی ماده 10 آیین نامهی اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات آمده است که “دارندگان کارت بازرگانی حق واگذاری آن به غیر برای واردات را ندارند. در صورت احراز واگذاری کارت، اتاقهای بازرگانی و صنایع و معادن و کشاورزی ایران و تعاون ایران و وزارت صنعت، معدن و تجارت میتوانند نسبت به تعلیق و یا ابطال کارت اقدام نمایند.”